Chinese massage

Chinese massage is niet te vergelijken met westerse massages, die meestal zijn gericht op het specifiek behandelen van spieren en spiergroepen. Chinese massage kan worden gebruikt voor ontspanning, maar tevens voor het behandelen van een grote verscheidenheid aan medische klachten. Deze effectieve en uitgebreide massage is ook nauw verbonden met kruidengeneeskunde, acupunctuur en acupressuur. Daarom wordt Chinese massage ook wel omschreven als Chinese Medische Massage.

Het menselijke lichaam wordt gezien als een netwerk van energiebanen (de meridianen). Dit netwerk bevat en vervoert de Qi (levensenergie) door het lichaam. Ook verbindt dit netwerk de buitenkant van het lichaam met de binnenkant, ofwel de organen. Doordat de meridianen aan de oppervlakte liggen, kan door massage van de daarop aanwezige energiepunten, de conditie van de inwendige organen worden beïnvloed. Chinese massage maakt o.a. gebruik van technieken als wrijven, drukken, kneden, draaien, knijpen, draaiende bewegingen, kloppen e.d., waarbij de therapeut zowel zijn vingers, handpalmen, vuisten en elle bogen gebruikt.

Chinese massage omvat vijf met elkaar samenhangende en elkaar overlappende behandelingscomponenten:

  • Anmo (druk en wrijf): Chinese massage voor verjonging en het onderhouden van de gezondheid. Hieronder valt ook voetmassage.
  • Tuina (duwen en inzien): Geavanceerde medische massage gebruikt voor het behandelen van gewrichts- en spierklachten van gewonden en interne aandoeningen.
  • Infant Tuina: Chinese massage voor baby’s en jonge kinderen. Dit verschilt van de standaard behandelingen.
  • Dian Xue (onder druk): Massage dat gebruik maakt van eenvoudige druk technieken, vergelijkbaar met acupressuur.
  • Wai Qi Liao Fa (externe energie): Een rechtstreekse uitzending van energie door een Qigong-meester, met vele jaren van opleiding en strenge discipline, op zijn patiënt.

Binnen Redsigma, Praktijk voor Chinese geneeswijze in Amersfoort, wordt Chinese massage met name toegepast bij spier- en pijnklachten, hoofdpijn, stress en slapeloosheid en als vervanging van acupunctuur bij kinderen of bij volwassenen die bang zijn voor naalden. Vaak wordt Chinese massage aanvullend gebruikt tijdens een acupunctuur behandeling. Naast Chinese massage wordt ook Koreaanse massage gegeven.

Lees ook over de ervaringen van onze cliënten.