Dynamische Therapie

De basis van Chinese geneeswijze bestaat uit de theorieën van Yin-Yang en de vijf elementen. Deze zijn beide Dynamisch.

In het traditionele Chinese denken bestaat het universum en ook het menselijk lichaam uit een kringloop van Qi (levensenergie). Qi manifesteert zich in twee tegengestelde energieën, namelijk Yin en Yang. Deze twee energieën bestaan alleen in relatie tot elkaar en vormen samen een geheel dat in evenwicht moet blijven. Een dergelijk toestand waarin Yin en Yang in evenwicht verkeren symboliseert harmonie en gezondheid. Wanneer deze twee krachten langdurig uit balans zijn, kan er ziekten ontstaan.

Binnen de leer van de vijf elementen is ook het uitgangspunt dat alles in beweging is en elkaar beïnvloedt. Volgens het traditionele Chinese denken zijn er vijf elementen. Elk element is aan Yin of Yang toegekend en zijn met de organen in het lichaam verbonden. Elke verandering van de natuurlijke cyclus binnen of buiten het lichaam roept een reactie op. Die reactie is bedoeld om het evenwicht te herstellen.

Kort samengevat proberen alle therapieën binnen de Chinese geneeswijze de Qi (levensenergie) in het lichaam te balanceren en/of neutraliseren.

De acupuncturist en/of kruidkundige maakt gebruik van deze basis voor alle diagnosen en behandelingen. Dit houdt in dat de acupuncturist ook dynamisch te werk moet gaan. Tijdens elke sessie wordt u met één of combinerende methode(n) behandeld. Dit geldt voor zowel behandelingen als medicatie (kruiden). Door de behandeling kan uw lichaamsconditie veranderen. Aan de hand van uw nieuwe conditie wordt de volgende behandeling aangepast. In tegenstelling tot westerse geneeswijze komt het vaker voor dat patiënten met eenzelfde klachten verschillende behandelingen moeten ondergaan, de verhoudingen van Yin-Yang is immers bij geen enkele patiënt hetzelfde.

Lees meer over de Yin-Yang Theorie

Lees meer over de Vijf Elementen Theorie